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Frequently asked questions on Ordering, Referring,  
Prescribing and Attending edits 

 

Q: What are Ordering, Referring, Prescribing and Attending (ORPA) edits? 
A: In compliance with the Patient Protection and Affordable Care Act, CMS requires all 

Ordering, Referring, Prescribing and Attending providers to be enrolled in the Kentucky 

Medicaid program (§ 455.410 enrollment and screening of providers). 

 

All claims submitted with dates of service on or after April 1, 2017, will be validated 

against Anthem Blue Cross and Blue Shield Medicaid (Anthem) ORPA edits. 

 

The billing provider types below are required to have an ORPA provider on their 

claims: 

Billing provider type  Billing provider type descriptions  

18  Private duty nursing  

36  Ambulatory surgery center  

37  Independent lab  

50  Hearing aid dealer  

52  Optician  

54  Pharmacy: all crossover services billed  

70  Audiologist  

76  Multi-therapy agency  

79  Speech language pathologist  

86  X-ray/miscellaneous supplier  

87  Physical therapy  

88  Occupational therapist  

90  Durable medical equipment (DME) 

 

Only the provider types below can be an individual ORPA provider: 

Provider type  Provider type descriptions  

60  Dentist  

64  Physician, individual  

74  Certified registered nurse anesthetist  

77  Optometrist  

78  Certified nurse practitioner  

80  Podiatrist  

85  Chiropractor  

95  Physician assistant  
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Q: Are these edits for Kentucky Medicaid only? 

A: Yes, as required by the Kentucky Department for Medicaid Services (DMS), the ORPA 

edits are only in place for Medicaid health plans. 

 

Q: Do ORPA providers have to be participating with Anthem? 

A: No, the provider will only have to be enrolled with DMS.  

 

Q: Will Medicare crossover claims be affected by the ORPA edits?  

A: Yes, Medicare crossover claims will be edited against the ORPA edits and will deny if 

the billing provider is one of those billing provider types requiring an ORPA provider 

listed on their claim. 

 

Q: If the primary payer does not require the ORPA information on the claim, are we 

still required to add it when submitting our claim to Anthem as the secondary 

payer? 

A: Yes, if you are one of the billing provider types that require an ORPA provider on your 

claim, you will need to make sure the data is listed. If not, your claim will deny. 

 

Q: Will Anthem be looking back at all claims since April 1, 2017, or will you just be 

looking at claims starting June 1, 2017? 

A: Effective June 1, 2017, Anthem implemented the ORPA edits. The ORPA edits will be 

applied to all newly submitted and reprocessed claims that have a date of service on or 

after April 1, 2017. 

 

Q: Will the claims reject or deny if the required documentation is not listed on the 

claims? 

A: The edits will deny the claims. The applicable denial codes are as follows: 

 Z29 — Attending provider type invalid 

 Z30 — Attending provider cannot be a group 

 Z52 — Ordering/Referring NPI missing/invalid 

 Z53 — Ordering/Referring provider type invalid 

 Z54 — Ordering/Referring provider cannot be a group 

 

Q: Is the taxonomy required in field #17a for the ORPA provider on the CMS-1500 

professional claim format? 

A: Yes, the taxonomy is required for all ORPA providers on the CMS-1500 professional 

claim format. 

 

Q: How will the Rendering provider know the NPI and taxonomy of the ORPA 

provider? 

A: It is the Rendering provider’s responsibility to obtain and place the ORPA provider 

information on their claims. It is also the responsibility of the Rendering provider to 

make sure the ORPA provider is enrolled with DMS. 
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Q: What happens if the physician is showing with an active Medicaid provider number, 

and then the next week, they terminate? What will happen to the claim? 

A: If the ORPA provider is not active with DMS at the time your claim is processed by 

Anthem, your claims will deny. Anthem receives a daily provider eligibility file from 

DMS. If the provider is showing as terminated on the file, Anthem will deny your claim. 

 

Q: What about federally qualified health centers (FQHCs) or rural health clinics 

(RHCs)? 

A: Billing provider types 31 and 35 are not required to include an Ordering/Referring 

provider on their professional claims. However, if the patient was referred, it is 

recommended that the information be included on your claim. 

 

Q: What if an FQHC was instructed by DMS to already put something in the #17 field? 

A: Even though FQHCs/RHCs are not one of the required billing provider types, if data is 

included in the fields, Anthem will edit against it. 

 

Q: Are you using proprietary denial codes or standard denial codes? 

A: The codes are proprietary and specific to Anthem. 

 

Q: What are the remittance codes on the 835? 

A: Remittance codes are as follows: 

Denial 

codes Remit descriptions 

Claims adjustment 

reason code (CARC) 

Remittance 

advice remark 

code (RARC) 

Z29 Attending provider type invalid 8 N95 

Z30 Attending provider cannot be a group 96 N55 

Z52 Ordering/Referring NPI missing/invalid 206 N286, N265 

Z53 Ordering/Referring provider type invalid 183 N574 

Z54 Ordering/Referring provider cannot be a group 183 N574 

 

Q: Do out-of-state providers have to be enrolled into the DMS provider database? 

A: Yes, all providers will need to be enrolled with DMS. Providers must have an active 

Medicaid provider number at the time services are rendered. 

 

Q: If the Referring practitioner is a resident, will they still have to be listed as the 

ORPA provider? 

A: Yes, the resident provider must have an active Medicaid provider number with DMS. 

 

Q: Behavioral health hospitals bill on a UB-04 (CMS-1450); most of our Attending 

providers are psychologists. How are we supposed to list them as an Attending 

provider when their provider type is not listed? 

A: According to DMS guidelines, if the provider is enrolled with DMS as provider type 89 

with DMS specialty 112, the provider cannot be listed as an Attending provider. 
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Q: We are a PCP (provider type 65). We sometimes have an ORPA and sometimes, we 

don’t. Are we required to enter data when the patient has not been referred to us? 

A: Provider type 65 is not one of the required billing provider types that are required to have 

an ORPA provider listed. Therefore, if the data is not included, the claim will pass 

through. 

 

Q: It doesn’t appear that there is a place for the Referring provider’s taxonomy code 

on electronic 837 claims per our Epic Claims TS review and our review of the 

American National Standards Institute Standards manual 

A: As a point of clarification, the Ordering and Referring provider of the front end claim edit 

will only validate the NPI against the DMS provider eligibility file. For Attending 

providers, if Attending taxonomy is present, Anthem will match Attending NPI and 

taxonomy to the DMS provider eligibility file. If Attending taxonomy is missing or does 

not match the DMS provider eligibility file, Anthem will match Attending NPI to the 

DMS provider eligibility file NPI. 

 

Q: As an occupational therapy group, are we required to have the Ordering provider's 

name, NPI and taxonomy code? 

A: Provider type 88 (occupational therapy group) is required to have an Ordering and/or 

Referring provider on their claims. The Ordering/Referring information must include the 

provider’s name, NPI and taxonomy. 

 

Q: Where does provider type go? Is it on the CMS-1500 form? 

A: The DMS provider type is not required on the claim submissions. DMS assigns a 

provider type and Medicaid provider number to the provider during the Kentucky 

Medicaid application process. The provider’s NPI/taxonomy combination identifies the 

provider’s Medicaid provider number and provider type within the DMS system.  

 

Q: Is it possible for you to email the ORPA presentation so that I can share with my 

coworkers? 

A: The presentation is posted on our website at https://mediproviders.anthem.com/ 

Documents/KYKY_CAID_ORPAPresentation.pdf. 

 

Q: Who should I contact if I have questions regarding enrollment in the Kentucky 

Medicaid program? 

A: For all Medicaid provider enrollment issues, you can contact the Kentucky Medicaid 

Provider Enrollment Department at 1-877-838-5085, option 2, Monday through Friday 

from 8 a.m. to 4:30 p.m. ET. 

 

For all Anthem claims or edit questions, please contact your Provider Relations 

representative or submit an e-mail to kyproviderrelationsmedicaid@anthem.com. 
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